Rahastosijoittamisen perusteita - Osa 2: rahastotyypit

Rahastoja on erityyppisiä. Yleisimpiä sijoitusrahastoja ovat osakerahasto, korkorahasto ja yhdistelmärahasto. Osakerahaston pääoma sijoitetaan osakkeisiin ja korkorahaston pääoma erilaisiin joukkolainoihin. Yhdistelmärahastot sijoittavat sekä osakkeisiin että joukkolainoihin. Näinollen voidaan kärjistäen sanoa että osakerahastot ovat korkeampiriskisiä kuin korkorahastot ja yhdistelmärahastot ovat riskiltään osakerahaston ja korkorahaston välimaastossa.

Osakerahasto voi keskittyä esimerkiksi tiettyyn maantieteelliseen alueeseen (kehittyvät markkinat, Aasia, Venäjä tms.) tai teollisuudenalaan (tietotekniikka, lääketeollisuus, kiinteistöt). Usein osakerahastoja suositellaan pitkäjänteiseen säästämiseen. Rahaston riskitasoon vaikuttaa luonnollisesti osakesalkun sisältö. Esimerkiksi kehittyvien markkinoiden rahastot ovat keskimäärin riskipitoisempia kuin jo vakiintuneiden markkinoiden rahastot. Toisaalta tietyn teollisuuden alan rahasto voi myös olla korkeariskinen. Koska rahastot yleensä sijoittavat usean eri yrityksen osakkeisiin, yhtiökohtainen riski hajautuu tehokkaasti. Toisaalta tämä ei poista markkinariskin vaikutusta. Yhden yrityksen osakkeen arvon lasku ei vielä aja salkkua pahasti miinukselle, mutta mutta koko markkinoiden lasku kylläkin. Lisäksi on olemassa indeksirahastoja, jotka tekevät sijoituksensa tietyn osakeindeksin mukaisesti ja näinollen arvonkehitys seuraa myös ko. osakeindeksiä.

Korkorahastojen tuotto on osakerahastoja vakaampi. Korkorahasto sijoittaa joukkolainoihin. Lyhyen koron rahastot vastaavat riskitasoltaan lähes pankkitalletuksia. Pidemmän koron rahastoihin liittyy suurempi riski sijoituksen arvon kehittymisestä, mutta tarjoavat myös korkeampaa tuottoa korkeamman riskin vuoksi. Korkorahastojen joukkolainat voivat olla valtion, kuntien tai yksityisten yritysten liikkellelaskemia. Erityisesti yrityslainoihin sisältyy luottoriski. Luottoriski toteutuu mikäli yritys ei pysty maksamaan lainojaan takaisin.

Näiden kolmen rahastotyypin lisäksi on olemassa mm. eläkerahastoja ja vipurahastoja. Eläkerahastot sijoittavat kartuttaakseen pääomaa eläkkeiden maksamista varten. Vipurahastot pyrkivät korkeampaan tuottoon spekuloimalla markkinoilla. Hedgerahastot pyrkivät absoluuttiseen tuottoon riippumatta siitä ovatko markkinat nousussa vai laskussa.

Ei kommentteja:

Copyright © Rahasto -blogi 2008 - 2012