Rahastosijoittamisen perusteita - Osa 1

Sijoitusrahastoon sijoitetaan rahaa merkitsemällä (ostamalla) rahasto-osuuksia. Kukin rahastosijoituksia tarjoavista yhtiöistä myy tai edustamiaan rahastoja. Rahastoja myyvät mm. pankkiiriliikkeet, pankit, rahastoyhtiöt ja vakuutusyhtiöt.

Riippuen rahastosta sen merkitsemisestä, hallinnoinnista ja rahasto-osuuden lunastamisesta voi mennä palkkio. Merkintäpalkkio tarkoittaa rahasto-osuuden oston yhteydessä perittävää palkkiota. Hallinnointipalkkio on vuosittainen korvaus rahastoa hoitavalle yhtiölle rahaston hallinnoinnista. Lunastuspalkkio peritään kun sijoittaja myy rahasto-osuuden takaisin sen myyneelle taholle.

Yleensä nämä palkkiot ovat prosentuaalisia ko. rahasummasta. Huomattavaa on että nämä palkkiot (mukaanlukien hallinnointipalkkio) ei sisällä rahaston kaupankäyntikuluja. Kaupankäyntikulut vähennetään rahastoon sijoitetusta pääomasta. Hallinnointipalkkio voi sisältää rahoitusyhtiötä korkeaan tuottoon kannustavia elementtejä. Esimerkiksi jos määritellyt tuottotavoitteet saavutetaan reilulla ylityksellä, rahastoyhtiön prosentuaalinen osuus näistä tuotoisto voi olla suurempi.

Eri rahastojen kokonaiskulut (merkintäpalkkio + hallinnointipalkkio * sijoitusvuodet + lunastupalkkio) voivat olla hyvin erilaisia sekä rakenteeltaan että suuruudeltaan. On erittäin suositeltavaa vertailla eri rahastojen kuluja kriittisesti, sillä hieman suurempi tuotto voi helposti kadota rahastoyhtiöiden korkeisiin palkkioihin.

Osalla rahastoista voi olla minimimerkintäsumma. Tätä pienempiä sijoituksia ei oteta vastaan. Minimimerkintäsumma riippuu täysin rahastosta. Joillain rahastoilla minimimerkintäsummaa ei ole ollenkaan. Jotkut rahastot voivat vaatia jopa 30 000 € minimerkintää.

Ei kommentteja:

Copyright © Rahasto -blogi 2008 - 2012